Berlijn-Kaulsdorf

Amsterdam Berlijn Contact/Kontakt

Bezoek uit Berlijn-Kaulsdorf  juli 2015

Van 16 tot en met 19 juli 2015 verwachten we weer bezoek uit onze partnergemeente Berlijn-Kaulsdorf. Dit contact bestaat al sinds 1986.

Op donderdag 16 juli was het zover: toen kwamen onze gasten uit Berlijn weer naar Amsterdam.

Bezoek van onze partnergemeente  uit Berlijn/Kaulsdorf

Ieder jaar is er een ontmoeting tussen gemeenteleden uit Berlijn/Kaulsdorf en onze gemeente en dit jaar was het de “beurt” van de Berlijners om naar Amsterdam te komen. Op 16 juli 2015 arriveerden ze: in totaal 10 volwassenen en 15 jeugdleden met hun begeleiders, deze keer kwam het gezelschap gezamenlijk met de bus. De jongeren werden met hun begeleiders ondergebracht in het StayOK hotel bij het Vondelpark. Het bleek moeilijker om de volwassenen in gastgezinnen onder te brengen, zodat enige gasten in het Bastionhotel moesten slapen.

De jongeren hebben vrijdags een bezoek gebracht aan het Anne Frankhuis, en hebben daarna een rondvaart gemaakt door de grachten.

Op vrijdag begon het  programma voor de volwassenen met een bezoek aan de oude Joodse begraafplaats in Amsterdam-Zeeburg. Een lid van de Stichting Eerherstel Joodse  begraafplaats Zeeburg leidde ons rond en wist ontroerende en interessante uitleg te geven. Vervolgens vertrokken we naar de binnenstad waar we hartelijke werden ontvangen in het Chr. Jeugdhotel in de Jordaan en we onze meegebrachte lunch gebruikten. Een wandeling door de Jordaan en daarbij een bezoek aan enige hofjes is ook altijd een bezienswaardigheid.

Na de maaltijd bij de gastgezinnen hebben we in de kerk nog een discussieavond gehouden met als onderwerp de multiculturele samenleving.

BerlijnKJoodsebegraafws

BerlijnKkosterijws

Op zaterdagmorgen vertrokken de volwassenen en de jeugd met de bus naar Egmond waar een bezoek werd gebracht aan de Abdij in Egmond. Eén van de Duitse vrouwen merkte op, dat dit bezoek haar sterk deed denken aan Taizé, waar ze enige jaren geleden is geweest. Het was gelukkig prachtig weer, dus een bezoek aan het strand was een “tractatie” en sommige gasten hebben zelfs in zee gezwommen.

BerlijnKEgmondws

BerlijnKtuinetenws

Aan het einde van de middag allemaal met de bus terug naar onze kerk, waar we in onze prachtige tuin de gezamenlijke maaltijd hebben genuttigd.

Zondagmorgen leidde Veronique een indrukwekkende  Nederlands/Duitse dienst en hebben de Duitse jongeren ook een mooi lied gezongen. En toen zat het er na de koffie weer op: alle Duitse gasten in de bus terug naar Berlijn.

Doro van Meurs

Evangelische Kirchengemeinde Kaulsdorf.

dorfkirchekaulsdorfws

De evangelische dorpskerk Kaulsdorf, een bijna 800 jaar oude dorpskerk, heeft sinds 1912 de toevoeging „Jesuskirche“. Het is een middeleeuwse kerk op de historische brink van de wijk Berlin-Kaulsdorf in Marzahn-Hellersdorf . De kerk werd in de afgelopen eeuwen meerdere malen verbouwd, vergroot en in delen gemoderniseerd. De kerk en de toren (sinds 1999 een museum) vallen onder monumentenzorg.